Κεντρική σελίδα
Α. Καλπατζίδης "Στη σκιά..."
Ά. Καλπατζίδης "Ανάλεκτα"

Μέλη

 

 

 

Άνθιμος Καλπατζίδης

Συλλογή

"Στη σκιά του χρόνου"

Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν εγκαταστάθηκα στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης. Στις πρώτες βόλτες για τη γνωριμία της περιοχής διαπίστωσα πως υπήρχαν πολλά σπίτια εγκαταλελειμμένα. Όταν από περιέργεια αποφάσισα να δω τι υπάρχει πίσω από τις μισόκλειστες πόρτες και τα σπασμένα παράθυρα, την περιέργεια τη διαδέχτηκε η έκπληξη.
Υπήρχαν δεκάδες αντικείμενα στους χώρους, που το καθένα μαρτυρούσε κάτι για τον ιδιοκτήτη του και την εποχή του. Το πιο σημαντικό όμως, ήταν η αίσθηση μιας ανθρώπινης αύρας που ήταν διάχυτη παντού και φόρτιζε ιδιαίτερα το περιβάλλον, σε σχέση πάντα με το χρόνο που είχε περάσει από πάνω του.
Έτσι αποφάσισα να φωτογραφίσω τους χώρους αυτούς, προσπαθώντας να αποδώσω αυτήν την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας, χρησιμοποιώντας το περιβάλλον και την επίδραση του χρόνου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις», «Όψεις φωτός και ζωής», το Νοέμβριο του '97•
Στη συνέχεια η επιλογή του χώρου αλλάζει. Είναι τώρα οι εγκαταλελειμμένοι χώροι εργασίας. Το βλέμμα συγκεντρώνεται στα αντικείμενα. Πηγαίνοντας όλο και πιο κοντά, τα απομονώνει από το περιβάλλον τους κα προσπαθεί να ανιχνεύσει τη σχέση τους με το χώρο και τους ανθρώπους.
 

.

Άνθιμος Καλπατζίδης

 

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας22/03/12